Veelgestelde vragen over de sauna

Veelgestelde vragen over de sauna

Moet ik naakt in de sauna, kan ik genieten van de sauna als ik zwanger ben, welk effect heeft de sauna op mijn gezondheid, moet ik liggen of zitten in de sauna, … Tal van vragen, die keer op keer weer opduiken! We zetten de meest gestelde vragen over het bezoeken van de sauna op een rijtje en geven een klaar en duidelijk antwoord.

Welk effect heeft de sauna op je lichaam?

Het is algemeen bekend dat een bezoekje aan de sauna je poriën opent en afvalstoffen uit het lichaam afvoert. Daarnaast zijn er echter nog enkele andere belangrijke effecten op het lichaam en op je gezondheid. Zo verhoogt saunabezoek de weerstand, waardoor infecties worden tegengegaan. Tot slot heeft een saunabezoekje ook een positief effect op de spieren, die helemaal tot ontspanning komen, en op de huid, aangezien zweten goed is tegen huidproblemen.

Is het belangrijk om me af te drogen na het douchen, voordat ik de sauna inga?

Het lijkt een beetje gek, jezelf helemaal afdrogen na het douchen, om vervolgens in de sauna te gaan zitten zweten en dus terug nat te worden. Toch is het erg belangrijk dat je je goed afdroogt alvorens je de sauna ingaat: een nat lichaam gaat het zweten immers tegen, en het is ook niet echt hygiënisch om nat de sauna in te gaan.

Mag ik met badkleding aan in de sauna gaan?

Niets verplicht je natuurlijk om naakt in de sauna te gaan, maar toch is het beter om dat zonder badkleding te doen. Badkleding houdt zowel het zweten als het afkoelen achteraf alleen maar tegen. Het effect van de sauna verlies je daardoor deels, en het zweet dat zich in je badkleding nestelt is ook niet bepaald hygiënisch.

Kan ik zwanger in de sauna?

Tijdens je zwangerschap kan je met een gerust hart een bezoekje brengen aan de sauna, al zijn er wel enkele belangrijke aandachtspunten. Zo kan je de eerste drie maanden de sauna best mijden, en ook op het einde van de zwangerschap ga je best niet naar de sauna. Tot slot is een sauna voor een zwangere vrouw enkel aan te raden als je regelmatig de sauna bezoekt, en het dus gewoon bent: als beginner moet je nog te veel wennen aan de temperatuurwisselingen, en dat kan een nadelig effect hebben.

Moet ik gaan zitten of gaan liggen in de sauna?

Het maakt op zich niet uit of je nu gaat zitten of liggen in de sauna, zolang de temperatuur maar goed verdeeld wordt over je lichaam. Als beginner ga je best zitten of liggen op de onderste bankjes, waar de temperatuur het laagst is. Ben je wat meer gevorderd, dan kan je ook wat hoger gaan zitten of liggen. Het belangrijkste is dat je gedurende de hele sessie in dezelfde temperatuurzone blijft.