Een sauna kopen en genieten…

 

Sauna kopen: waarop moet je letten?

Een sauna kopen is in opmars. Niet verwonderlijk, want een eigen sauna in huis heeft heel veel voordelen. Bovendien is er een ruime keuze en is de prijs best betaalbaar geworden. Maar een sauna blijft wel een dure investering. Waarop moet je letten bij het kopen van een sauna?

Materialen en houtsoort

Een sauna is een cabine waarin het heel warm wordt. Kies voor een sauna met materialen die deze warmte goed kunnen vasthouden. Kijk zeker naar houtsoorten met een voldoende hoge nerfdichtheid, aangezien dit de houtsoorten zijn die de warmte opnemen en terug afgeven in de cabine. Dit zorgt ervoor dat er niet constant warmte gegenereerd moet worden om de temperatuur op peil te houden.

sauna kopen materialenHoutsoorten die uitermate geschikt zijn voor sauna’s zijn voornamelijk die houtsoorten die trager groeien. Een voorbeeld daarvan is dennenhout. Dat is ook de reden waarom vaak dennen uit het Hoge Noorden gebruikt worden als houtsoort voor sauna’s.

Gebruik zeker niet hetzelfde hout voor de zitbanken en ligbanken. Het hout voor de wanden zal de warmte immers opnemen en nadien terug afgeven. Dit wil zeggen dat dit hout na verloop van tijd heet kan worden, wat het niet aangenaam maakt om op te zitten. Gebruik in de plaats daarvan bijvoorbeeld abachi hout of rood-elzen.

De juiste kachel kiezen

Voor klassieke sauna’s heb je natuurlijk ook een kachel nodig. De perfecte kachel is afgestemd op de grootte van je sauna. Kies ook voor een model dat roestvrij is.

Voldoende isolatie

Je kachel produceert warmte en zal hierdoor energie verbruiken. Zorg ervoor dat de kachel dan ook ten volle rendeert, door de saunacabine voldoende te isoleren. Kies zeker niet voor enkelvoudige wanden, of voor wanden zonder een dampscherm. De dikte van de wanden en de isolatie in de wanden zal de isolatiewaarde van de sauna bepalen. Let hier zeker op bij het kopen van een sauna. Een sauna kan er langs de buitenkant misschien goed uitzien, maar kijk zeker ook de binnenkant na!

Een sauna kopen?

Vooraleer je een sauna koopt, doe je er dus goed aan om de materialen aan den lijve te controleren. Koop nooit een sauna omwille van de lage prijs online, maar vraag steeds of je de sauna eerst mag bezichtigen. Enkel zo kan je de kwaliteit van de sauna zelf controleren. Bij Equano kan je verschillende sauna’s geheel vrijblijvend testen in de testruimte. Zo weet je wat je koopt!

Een sauna kopen bij Equano? Ontdek ons gamma aan sauna’s en infraroodcabines.