Hoe werkt een infraroodcabine?

Hoe werkt een infraroodcabine?

Infraroodcabines worden de laatste jaren steeds populairder, en dat ten koste van de klassieke Finse sauna. Een infraroodcabine heeft inderdaad enkele grote voordelen ten opzichte van een klassieke sauna.

Infraroodstralen rechtstreeks op de huid

In een klassieke sauna vindt een wisselwerking plaats tussen hete droge lucht met een lage relatieve vochtigheid, en koud water. Niet zo bij de infraroodcabine. De werking van een infraroodcabine is gebaseerd op de infrarood warmte die opgewekt wordt met elektrische stralers. De warmte van infraroodstralen werkt rechtstreeks in op de huid, waardoor geen bijkomende warmte nodig is om het lichaam op te warmen. Doorgaans wordt slechts 20% van de warmte voor opwarming van de lucht gebruikt, de andere 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet.

De infraroodcabine is dus niet zozeer een sauna, maar eerder een warmtecabine. Dankzij goede isolatie en dubbele wanden zal de warmte goed bewaard blijven in de cabine, en zal de temperatuur er stijgen tot 40° à 60°C.

Een infraroodcabine ziet er dikwijls uit als een gewone sauna, maar aangezien een groot deel van de stralingswarmte rechtstreeks op het lichaam werkt, is het technisch gezien zelfs niet nodig om in een cabine te zitten. Toch kan de cabine een functie vervullen door de warmte bij te houden zodat die niet verloren gaat in de omgeving.

Infraroodstralen met verschillende golflengten

Infraroodstralen kunnen variëren op vlak van golflengte. Zo kan je een onderscheid maken tussen infraroodstralen met drie types golflengten: A-straling, B-straling en C-straling.

De A-straling is een straling die diep in de huid doordringt, in sommige gevallen tot 4 à 5 millimeter. Stralers met 100% A-straling worden niet gebruikt in saunacabines maar worden eerder gebruikt in de medische wereld. Heeft een infraroodstraler toch A-straling, dan is dat maximaal voor zo’n 20%. Vaak wordt dit dan aangevuld met 60% B-straling en nog 20% C-straling.

B-straling dringt onmiddellijk door in de bovenste huidlagen.

C-straling dringt het minst diep door in het huidoppervlak, en wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd.

Infraroodcabine aangenamer dan klassieke sauna

De straling van een infraroodcabine dringt veel dieper door in de huid, dan de warmte van een klassieke sauna. Dat wil zeggen dat je ook al veel sneller begint te zweten bij lagere temperaturen. De lagere temperaturen en de afwezigheid van het koude water zorgen voor minder gezondheidsrisico’s bij de infraroodsauna. Bovendien maken de lagere temperaturen de infraroodcabine ook veel aangenamer dan een klassieke sauna.

Wil je zelf ook eens het effect van een infraroodcabine ervaren? Kom deze sauna’s ontdekken én uitproberen bij Equano. Neem contact met ons op, en vraag nu al een gratis offerte!