Sauna tijdens de zwangerschap: mag het?

Sauna tijdens de zwangerschap: mag het?

 

Sauna tijdens de zwangerschap?

Elders op deze site schreven we al dat een sauna voor baby’s niet aan te raden is. Je zou daaruit kunnen concluderen dat een sauna voor zwangere vrouwen ook best af te raden is. Maar is dat wel zo? Is een sauna voor zwangere vrouwen onveilig?

Sauna geen probleem bij normale zwangerschap

Bij geneesheren bestaat hier alleszins geen eenduidig advies over, maar de ervaring heeft intussen wel geleerd dat een sauna voor zwangere vrouwen geen kwaad kan. Het gaat hier wel om vrouwen die een normale zwangerschap doormaken, zonder een al te hoge bloeddruk, en die voordien ook nooit problemen ondervonden in de sauna. Is dit voor jou het geval, dan kan je met een gerust hart naar de sauna gaan.

Meer nog, in Finland, waar de sauna geboren is, daar is het zelfs de normaalste zaak van de wereld. Zwangere vrouwen gaan er regelmatig naar de sauna. Er zijn zelfs heel veel Finnen die in de sauna geboren zijn!

Te mijden tijdens eerste drie maanden

Toch betekent dit niet dat je helemaal niet voorzichtig moet zijn. Om helemaal zeker te zijn vermijd je best de sauna tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Tijdens die periode is de vrucht zich immers nog volop aan het ontwikkelen, en is die het meest vatbaar voor invloeden van buitenaf.

Hormonen kunnen invloed hebben

Pas na de 14de week van de zwangerschap zou je de sauna normaal kunnen bezoeken. Maar ook hier blijf je in het begin wel voorzichtig. Door de hormonen kan het zijn dat je toch anders reageert dan buiten de zwangerschap. Voel je je niet lekker, of wordt je duizelig, aarzel dan niet om zo snel mogelijk uit de sauna te gaan.

Risico op infecties door ontsluiting

Ook op het einde van de zwangerschap las je best een bijkomende voorzichtigheid in. Er zou zich immers al enige ontsluiting kunnen voordoen, wat het risico op infecties verhoogt. Om die reden vermijd je best het nemen van een dompelbad of een bubbelbad om af te koelen. Als alternatief gebruik je best een afkoelslang.

Een sauna voor zwangere vrouwen hoeft dus zeker geen probleem te zijn. Al moet je, gezien je zwangerschap, toch steeds voorzichtig zijn. Vraag vooraf raad aan je huisarts.