Een sauna kopen is al lang niet meer zo duur. Er bestaan tegenwoordig vele modellen en designs, die voor een grote prijsvariatie zorgen. Toch vind je het kopen van een sauna misschien nog iets te duur, en vraag je jezelf af of je misschien zelf je sauna zou kunnen bouwen.
Zelf een sauna bouwen is zeker niet zo moeilijk indien je een handige doe het zelver bent. Je moet natuurlijk goed kunnen timmeren, en ook een basiskennis van elektrische installaties is een vereiste.
Voorbereiding van het bouwen van een sauna
Bij het bouwen van een sauna is een goede voorbereiding cruciaal. Vooraf stel je je best de volgende vragen:
- Waar plaats ik de sauna? Wat is de beschikbare ruimte?
- Hoe groot moet de sauna zijn? Hoeveel mensen moeten er gebruik van maken?
- Welk elektrisch vermogen moet voorzien worden?
- Wat is het budget?
Hou bij het beantwoorden van deze vragen rekening met een normaal gebruik van de sauna, en dus niet bij uitzonderlijk verbruik. Bij de plaatsing hou je ook rekening met de nabijheid van andere faciliteiten, zoals een douche of stortbad.
Materialen om een sauna te bouwen
Een sauna wordt steeds in hout gemaakt. Hout is immers bestand tegen hoge temperaturen en warmt traag op. Hierdoor zal je je niet verbranden. Lees ons artikel over houtsoorten om de beste soort hout voor sauna’s te ontdekken.
De warmte die gegenereerd wordt mag uiteraard niet uit de cabine ontsnappen. Zorg er dus voor dat je sauna voldoende geïsoleerd wordt. Mogelijke isolatiematerialen zijn glaswol, rots- of steenwol, kurkisolatie, schapenwol en een dampscherm.
Accessoires
Om optimaal van je sauna te genieten kunnen accessoires niet ontbreken. Relatief nieuw in de saunawereld is de kleurentherapie. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat sommige kleuren een positief effect hebben op je gemoedstoestand. Door kleurlichten in je sauna te plaatsen kan je nog meer genieten van je saunasessie.
Emmers en lepels mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Het is niet enkel een manier om de vochtigheidsgraad te verhogen, het maakt ook deel uit van de charme.
Denk tot slot ook aan kapstokken en ligbanken. Aan de kapstok kan je je badjas, handdoek of kleding netjes ophangen. Ligbanken zet je buiten in de relaxruimte, om op je gemak te kunnen afkoelen.
Share