Welk hout gebruiken voor een sauna?

Welk hout gebruiken voor een sauna?

Een sauna wordt altijd van hout gemaakt. Dit materiaal heeft natuurlijk een gezellige uitstraling, maar dat is zeker niet de enige reden waarom men voor hout kiest. Hout warmt ook heel traag op, en dat zorgt ervoor dat je rustig op de houten bankjes kan plaatsnemen zonder dat je jezelf verbrandt.

Sommige houtsoorten zijn beter geschikt voor sauna’s dan andere. Vaak komen dan ook steeds dezelfde houtsoorten terug. Deze soorten komen dikwijls uit het hoge noorden, afkomstig van bomen dicht tegen de poolcirkel. Als gevolg van de grote verschillen in temperatuur groeien deze houtsoorten heel traag, waardoor ze beter bestand zijn tegen weersomstandigheden en temperatuurwisselingen en dus ook sterker zijn.

Vuren

Een goedkopere houtsoort die vaak in enkelwandige sauna’s wordt gebruikt. In het Westen komt deze houtsoort weinig voor aangezien hij splintert en veel noesten bevat. Deze houtsoort wordt voornamelijk gebruikt voor Finse sauna’s.

White Cedar – Hemlock

Deze naaldhoutsoort groeit voornamelijk aan de westkust van de Verenigde Staten en Canada. Hij lijkt een beetje op de beroemde Oregon Pine maar is lichter van kleur. Hemlock is uiterst geschikt voor de sauna aangezien het sterk en stabiel is, en bovendien makkelijk te bewerken. Deze houtsoort splintert niet en ruikt bovendien erg lekker.

Canadese Red Cedar

Deze lichtroze houtsoort groeit voornamelijk in de Canadese provincie British Columbia. De Canadese Red Cedar is een zachte houtsoort, maar daarnaast heel duurzaam en dus uiterst geschikt voor de sauna. Deze houtsoort zwelt of krimpt nauwelijks bij wisselende temperaturen.

Nordische Fichte

Ook hout uit Scandinavië is populair voor het maken van sauna’s. Eén van de meest gebruikte Scandinavische houtsoorten is de Nordische Fichte. Dit is een langzaam volgroeide naaldhoutsoort met een zeer vaste en levendige structuur.

Kiefer

Net als de Nordische Fichte is dit een langzaam volgroeide Scandinavische naaldhoutsoort. Ook de Kiefer heeft een zeer vaste en levendige structuur, en bevat bovendien geen noesten en geen harszakken.