De verschillende sauna types op een rijtje

De verschillende sauna types op een rijtje

De klassieke Finse sauna, een infraroodsauna, een stoombad, … Er bestaan verschillende types sauna’s, elk met hun eigen specifieke kenmerken en effecten. De klassieke Finse sauna is natuurlijk het meest gekend, maar ook de infraroodsauna en het Turks stoombad vinden steeds meer hun weg naar onze huiskamer. We zetten de verschillende sauna types op een rijtje, en vergelijken ze met elkaar.

 

Finse sauna

De Finse sauna is de meest gekende sauna. In een Finse sauna loopt de temperatuur erg hoog op, door het opwarmen van lavastenen. In dit type sauna is het over het algemeen niet zo vochtig, al kan er water over de stenen gegoten worden voor een hogere luchtvochtigheid. Hoe vochtiger de sauna, hoe beter de temperatuur te verdragen is. Een Finse sauna reinigt de huid tot diep in de poriën en voert afvalstoffen af uit het lichaam. Daarnaast verhoogt een regelmatig bezoekje aan een Finse sauna je weerstand en is het goed voor je huid.

Infrarood sauna

Een infrarood sauna maakt gebruikt van infrarood verlichting om de sauna op te warmen. In tegenstelling tot de Finse sauna, draait het in een infraroodsauna niet om de warmte en om het zweten. Het zijn hier de infraroodstralen die diep doordringen  in je spieren en je gewrichten, waardoor die helemaal los komen. Wie last heeft van vastzittende gewrichten en spieren als gevolg van stress, heeft dan ook het meeste baat bij een bezoekje aan een infrarood sauna. Daarnaast heeft een infrarood sauna, net als de Finse sauna, een positief effect op je weerstand en op je huid.

Stoombad

Een stoombad warmt de ruimte op door middel van hete stoom. De luchtvochtigheid in een stoombad is erg hoog, waardoor je ondanks de lagere temperatuur toch hevig gaat transpireren. Een stoombad reinigt dus je huid, net als bij een klassieke sauna. Bijkomend voordeel is dat het erg goed is voor je luchtwegen, zeker als aan de stoom een bepaalde geurstof zoals eucalyptus wordt toegevoegd. Vooral als je last hebt van allergieën of als je verkouden bent, heb je daar baat bij.