Welk effect heeft een sauna op je gezondheid?

Welk effect heeft een sauna op je gezondheid?

De meeste mensen weten ondertussen al dat een saunabezoek een positief effect op de gezondheid heeft. Maar waarom  is dat eigenlijk zo?

Al in de Middeleeuwen wisten mensen dat sauna goed was voor je gezondheid. Een bezoek brengen aan de sauna was  (en is) een uitstekende manier om bij te praten, maar ook om je lichaam op te warmen in de winter.

Effecten op het lichaam

In een sauna wordt de temperatuur hoog opgevoerd. Daarom zal je lichaam fel beginnen transpireren. Dit heeft een aantal positieve effecten. We overlopen ze één voor één.

  • De sauna is natuurlijk de ideale manier om je even te ontspannen en te ontstressen. Dit is de plaats bij uitstek om tot jezelf te komen en te ontsnappen aan alle drukte buiten de cabine.
  • Door het saunagebruik komen endorfines vrij, wat zorgt voor een diepere slaap.
  • Regelmatig saunagebruik zorgt voor meer acetylcholine. Dit verbetert de informatiestroom tussen de zenuwcellen in de hersenen. Je geheugen wordt hierdoor beter, en je zal je ook beter kunnen concentreren.
  • Net zoals bij koorts, zal je lichaam bij een hoge temperatuur meer witte bloedcellen aanmaken. Deze witte bloedcellen bestrijden ziektekiemen. Een hogere lichaamstemperatuur zorgt zo voor een beter afweersysteem.
  • Ook voor de luchtwegen zou een sauna wonderen doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal aanvallen bij astmapatiënten vermindert.
  • Een sauna is goed voor de huid. Het vertraagt het verouderingsproces. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat bloedvaten zich uitzetten, waardoor meer bloed naar de huid stroomt. Hierdoor krijgt de huid meer voedingsstoffen. Ook worden er veel afvalstoffen uit het lichaam verwijderd, aangezien ook poriën in de huid uitzetten.
  • Door na de sauna een koud bad te nemen zullen de spieren ontspannen. Dit zorgt voor een lagere bloeddruk en een betere bloedcirculatie.

Sauna thuis plaatsen

Veel van deze voordelen worden des te groter naarmate je de sauna regelmatig gebruikt. Om die reden is het interessant om thuis een sauna te laten plaatsen, zodat je naar de sauna kan zoveel je wil.

Vraag bijkomend advies

Ben je geïnteresseerd om thuis een eigen sauna te plaatsen? Neem dan zeker contact met ons op voor bijkomend advies. Vraag hier ook een gratis een vrijblijvende offerte aan.