De verschillende soorten saunakachels

De verschillende soorten saunakachels

Wie thuis een eigen sauna heeft, die heeft het vast al ondervonden. Het belang van een goede saunakachel is niet te onderschatten. De saunakachel zal de gewenste temperatuur in de sauna bepalen, en heeft dus op die manier een invloed op de goede werking van de sauna.

Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende soorten saunakachels. Grofweg kan je kiezen tussen houtkachels, elektrische kachels en combikachels. Elk van die soorten saunakachels hebben zo hun voordelen en hun nadelen. Hieronder overlopen we even alle soorten.

Houtkachel

De houtkachel werkt uiteraard op basis van hout, en is hierdoor misschien wel de meest authentieke en gezellige optie. Gewoon al door te kijken en te luisteren naar het knetterende vuur ontspan je volledig. Maar ondanks deze romantische eigenschap heeft de houtkachel ook wel een belangrijk nadeel. Het is een warmtebron die moeilijk op peil te houden is. De houtkachel zal de sauna weliswaar snel opwarmen, maar het is heel lastig om de temperatuur op een constant niveau te houden.

Elektrische kachel

Dat probleem stelt zich niet bij de tweede soort kachel, de elektrische kachel. Deze kachel zal de sauna even snel opwarmen als de houtkachel, maar zal daarentegen wel de temperatuur op een constant niveau kunnen houden. De stenen van de sauna zullen opgewarmd worden door middel van elektriciteit.

Natuurlijk heeft een elektrische kachel niet de charme die de houtkachel wel heeft. Voor sommige mensen is dit inderdaad een reden om niet voor dit type kachel te kiezen. Toch is de elektrische kachel omwille van zijn constante temperatuur een heel populaire kachel geworden.

Combikachel

Tot slot is het ook nog mogelijk om voor een combinatie van een natte en een droge sauna te gaan, via de combikachel. De combikachel maakt bijvoorbeeld ook een stoombad of een kruidenbad mogelijk.

De juiste saunakachel kiezen

Een saunakachel kiezen kan je doen op verschillende manieren. Is het uiterlijk van de kachel belangrijk? Speelt de prijs een rol? Moet het makkelijk te bedienen zijn? Het zijn allemaal vragen die je in overweging moet nemen. En net dat maakt het kiezen van een saunakachel niet gemakkelijk. Overweeg dus goed de verschillende opties vooraleer je een keuze maakt.