Sauna voor kinderen: een goed idee?

Sauna voor kinderen: een goed idee?

Dat een sauna gezond is voor volwassen mensen, dat is ondertussen geen geheim meer. Maar hoe zit dat eigenlijk met kinderen? De jongsten onder ons zijn natuurlijk lichamelijk nog niet zo sterk als volwassenen, waardoor je zou kunnen denken dat een sauna mogelijk gevaren inhoud voor kinderen. Maar is dit wel zo?

Niet voor baby’s

Het spreekt voor zich dat een sauna voor baby’s niet aan te raden is. Baby’s zijn immers nog niet in staat om zelf hun lichaamstemperatuur te regelen.

Gezond voor kinderen vanaf 4 jaar

Voor kinderen vanaf 4 jaar is een sauna  geen probleem. Meer nog, ook voor hen is de sauna heel gezond. Een saunabezoek heeft voor kinderen een heilzame werking.

Door kinderen al vroeg naar de sauna te laten gaan, worden ze gehard en zijn ze beter bestand tegen ziektes en infecties. Het is bekend dat een sauna de aanmaak van witte bloedcellen bevordert. Het zijn net deze witte bloedcellen die ziektes en infecties in ons lichaam gaan bestrijden. Dit is niet alleen bij volwassenen zo, maar dus ook bij kinderen.

Er zijn nog een aantal andere voordelen aan een saunabezoek voor kinderen. Nerveuze kinderen zullen een beter nachtrust hebben. De inslaaptijd wordt immers korter en de doorslaaptijd langer. Een saunabezoek zal ook concentratieproblemen verminderen.

Waarom zo weinig kinderen in een sauna?

Dat er soms toch nog misverstanden bestaan omtrent de veiligheid van een sauna voor kinderen, heeft vooral te maken met het feit dat je doorgaans weinig kinderen in een sauna zal tegenkomen. Maar dit heeft echter veel andere redenen.

Kinderen hebben namelijk dikwijls niet de rust om lang en kalm te genieten van een sauna. Ze zitten vol energie, en moeten al snel kunnen rondlopen en spelen. Het is ook om die redenen dat andere saunagangers niet graag hebben dat kinderen naar de sauna gaan. Zij willen immers kunnen rusten en ontspannen in de sauna. Veel openbare sauna weren dan ook kinderen.

Niet overdrijven met saunabezoeken

Een sauna mag dan wel gezond zijn voor kinderen, dat wil niet zeggen dat je hier mee mag overdrijven. Een kind heeft natuurlijk veel minder huidoppervlakte, en zal dus naar verhouding ook meer warme temperaturen moeten verdragen. Laat kinderen dan ook niet alleen naar de sauna gaan voor hun tiende levensjaar.