Hoe een sauna correct gebruiken?

Hoe een sauna correct gebruiken?

Af en toe een sauna nemen is gezond. Het zal afvalstoffen uit je lichaam verwijderen, en de bloedcirculatie stimuleren. Dat neemt niet weg dat je met hoge temperaturen te maken hebt, waar niet iedereen evengoed mee overweg kan. Lees hier daarom onze tips: hoe gebruik je best een sauna?

Je saunasessie voorbereiden

Vooraleer je de sauna binnenstapt, moet je rekening houden met enkele belangrijke zaken. De sauna correct gebruiken is immers belangrijk.  Zo is het af te raden om in de sauna te stappen met een volle of met een lege maag. Doe ook geen zware fysieke inspanning voor, tijdens of na je sauna. Neem vooraf eventueel een douche om je lichaam te reinigen. Zorg er wel voor dat je volledig droog bent als je de sauna betreedt, anders duurt het te lang vooraleer je begint te zweten.

In de sauna

Indien je de sauna binnenstapt, moet je lichaam wennen aan de hoge temperaturen. Leg je daarom neer op de laagste bank in de sauna. Hier liggen de temperaturen het laagst. Wikkel je eventueel in een handdoek indien je dit comfortabeler vindt. Het zorgt ervoor dat je lichaam langzaamaan op temperatuur kan komen, maar de temperatuur ligt tegelijk wel hoog genoeg om je zweetklieren in werking te stellen.

Indien je je comfortabel voelt en al een  beetje gezweet hebt, kan je verhuizen naar de bovenste plank. Giet eventueel extra warm water over de stenen van de sauna, zodat je een bijkomende waas van hitte creëert. Om je huid te stimuleren kan je jezelf zachte tikjes geven met een berkenhouten takje.

Blijf voldoende lang in de sauna zitten, anders heeft je saunabezoek geen zin. Je moet voldoende gezweet hebben, om de afvalstoffen voldoende uit je lichaam te laten verwijderen.

Tijd om af te koelen

Na je saunasessie is het tijd om af te koelen. Dit kan je doen op verschillende manieren. In Scandinavië maken mensen er bijvoorbeeld een sport van om na de sauna meteen in een ijskoude rivier of vijver te springen. Zo extreem hoeft het natuurlijk niet. Afkoelen kan je ook doen door een klein emmertje met koud water over je lichaam te gieten. Hou er rekening dat je toch nog enkele minuutjes zal blijven zweten.

Fervente saunagangers maken er ook een gewoonte maken om dit proces van opwarmen in de sauna en afkoelen met koud water enkele keren te herhalen. Maar vergeet vooral niet te genieten wanneer je naar de sauna gaat. Een saunabezoek dient namelijk ook om je te ontspannen, en niet om je uithouding te testen. Ga eventueel enkele keren terug in de sauna, maar overdrijf zeker niet.

Na het opwarmen van je lichaam in de sauna, en het weer afkoelen met koud water, is het tijd om je terug aan te kleden. Maar neem zeker even de tijd om uit te rusten en terug te hydrateren. Drink op je gemak een watertje of een ander drankje.