Een buitensauna kopen: waar moet je op letten?

Een buitensauna kopen: waar moet je op letten?

Nu de zomer voor de deur staat en het steeds beter weer wordt, willen we natuurlijk ook lekker van het zonnetje kunnen genieten! En waar kan dat beter dan in je eigen tuin? Dankzij een buitensauna wordt het nog fijner vertoeven in je tuin. Kap- en breekwerken zijn niet nodig, want in de tuin is er plaats genoeg. Bovendien koel je meteen goed af wanneer je uit de sauna komt, vooral in de winter. Toch zijn er enkele zaken waar je op moet letten bij het kopen van een sauna voor buiten.

Sauna kopen tips en advies

Een buitensauna moet tegen een stootje kunnen

In tegenstelling tot een sauna voor binnen, krijgt een sauna voor buiten het soms hard te verduren. Hij moet regen en wind goed kunnen doorstaan. Een sauna voor buiten moet  erg stevig zijn, en geplaatst worden op een goede fundering. Let er bij je aankoop op dat de sauna die je koopt ook geschikt is om buiten te plaatsen: veelal zijn buitensauna’s gemaakt van massief thermisch hout, dat perfect bestand is tegen ons natte en soms koude klimaat.

Een buitensauna moet extra goed geïsoleerd zijn

Wil je een buitensauna kopen?  Dan is goede isolatie erg belangrijk. Vooral als je ook in de winter van je sauna wil genieten, want de gaat de warmte natuurlijk extra snel verloren door de lage buitentemperatuur. Kies dus voor een sauna met extra dikke muren, een goede dakisolatie en twee- of driedubbele beglazing. Alleen op die manier hou je het warmteverlies zo klein mogelijk. Een goed geïsoleerde buitensauna vraagt in het begin om een grotere investering, maar je zal hem ook minder moeten verwarmen. Zo bespaar je op je energiefactuur en verdien je die extra investering snel terug.

Een buitensauna plaatsen: plaats ook een douche buiten

Een sauna en een douche gaan hand in hand. Zowel voor als na je saunabezoek is een verfrissende douche belangrijk. Wil je een sauna voor buiten kopen, denk er dan aan dat je buiten ook een douche zal moeten plaatsen. Dat impliceert natuurlijk  dat je een waterleiding in je tuin zal moeten leggen. Een douche bij je buitensauna is niet nodig wanneer je al een zwembad in de tuin hebt, dan neem je gewoon een frisse duik!

De aansluiting van je buitensauna

Tot slot moet je ook rekening houden met de aansluiting van je buitensauna: er moet een stopcontact aanwezig zijn in de tuin.  Als dat er nog niet is, zal dat nog moeten worden voorzien, en dat is niet altijd even evident. Naast een stopcontact voor je kachel heb je trouwens ook een stopcontact voor de verlichting nodig.