Buitensauna plaatsen?

Buitensauna plaatsen?

In onze contreien wordt een sauna vaak binnen geplaatst. Maar in Finland, waar de sauna zijn oorsprong kent, wordt een sauna doorgaans buiten geïnstalleerd. Door de sauna buiten te plaatsen kan je meteen goed afkoelen wanneer je de sauna verlaat. Ook heeft de buitensauna het voordeel dat je binnenshuis geen kap- of breekwerken hoeft uit te voeren. Dit type sauna vraagt wel extra aandacht op vlak van plaatsing en design.

Buitensauna bestand tegen alle weertypes

Door je sauna buiten te plaatsen, zal hij ook blootgesteld worden aan verschillende weersomstandigheden. De buitensauna moet dus bestand zijn tegen regen en wind. De klassieke Finse sauna is daarom vaak opgemaakt uit massief thermisch verduurzaamd hout. Vaak gaat het om rondhout uit het uiterste noorden van Scandinavië dat heel lang en heel langzaam heeft kunnen groeien. Dit type hout is heel hard en is perfect bestand tegen het soms gure Belgische weer.

Een alternatief voor een houten sauna is de sauna in steen. Om niet teveel uit de toon te vallen, kies je best dezelfde steen die je gebruikt hebt voor je huis. Deze sauna’s hoeven zeker niet in te boeten op charme, aangezien je het interieur makkelijk kan inrichten met dennenhout.

Stevige fundering plaatsen

Welk materiaal je ook kiest voor je buitensauna, denk eraan om steeds een goede fundering te plaatsen. Of je voor een buitensauna in hout of in steen kiest, je zal steeds een stevige en stabiele ondergrond moeten hebben.

Extra aandacht voor isolatie

In een buitensauna zal je ook voor een betere isolatie moeten zorgen. Kies voor dikke muren en de gepaste dakbedekking, bijvoorbeeld uit roofing shingles, tegelpannen of shingles uit cederhout. Indien je ramen hebt in je sauna, dan kies je natuurlijk best voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing, om de warmte zeker niet te laten ontsnappen.

Bouwvergunning aanvragen?

Normaal gezien kan je zonder problemen een bijkomende constructie plaatsen in je tuin, zolang deze bepaalde afmetingen niet overschrijdt. Maar voor de zekerheid kan je beter even contact opnemen met de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente. Zij kunnen je met zekerheid zeggen of je al dan niet een bouwvergunning zal moeten aanvragen voor je buitensauna.

Koop uw buitensauna bij Equano

Ook voor het plaatsen van een buitensauna kan je terecht bij sauna-specialist Equano. Ontdek een groot aanbod aan buitensauna’s in ons gamma. Bekijk al onze modellen in onze toonzaal, en kom ze meteen uitproberen in onze testruimte. Vraag nu al een gratis offerte aan via het contactformulier!